Head Kultur

Kultur i Dalarna

Dalarnas Rikdom

Dalarna har en rik församling historiska musear, och en mångfald av traditionel hemslöjd, modern konst, theater och musik. Till vänster hittar du länkar till en urval av aktörer här i trakten och vi har även valt ut våra favoriter som vi berätter lite mer om.

Ekomuseum Bergslagen

Ett femtiotal autentiska besöksmål med spånnande historia ute i det fria väntar på dig! Från slott til koja – ett kulturlandskap från Strömsholms slott i söder till Bränntjärnstropet i Grangärde Finnmark i norr. Här kan du ser hur Sverige såg ut under början av industrialiseringen och hur vi har vuxit till det industrisamhället vi är idag. På olika ställen hittar du gruvor, måsugnar, smider, slott, järnvägar, kanaler och slussar. På hemsidan hittar du mer information om öppetider, historia och guidade wandringar.

Carl Larssons Gård

‘War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!’ Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons älskade Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. 1888 fick Carl och Karin Lilla Hyttnäs av Karins far Adolf Bergöö. En liten timrad parstuga frpn 1837, som Carl och Karin tillsammans förvandlade till ett av världens mest kända konstnärshem. Lilla Hyttnäs har följt släkten Larsson genom generationer och förvaltas numera av Carl och Karin Larssons Släktförening. Förr att uppleva kontrasterna rekommenderar vi att du även gör ett besök på Stora Hyttnäs på andra sidan ån. Ett tidstypiskt och praktfullt 1800-talshem som ger den djärva och charmiga inredningsstilen på Lilla Hyttnäs ytterligare en dimension.

Falu Koppargruva

Som del av Världarvet är Falu’s koppargruva verkligen värd ett besök! Ta en guidad vandring genom 67 m djupa schakt, orter och sänken från gången tid. Hisnande djup och väldiga salar möter besökarna. Arbetsredskap, stegar och trappvägar från förr ger talande bevis för det hårda arbetet. Krin det väldiga dagbrottet Stora Stöten finns vackra gruvbyggnader, hjulhus, lavar och pivåer. Glöm inte att ta med varma och tåliga kläder!

Huset i Dalarna

Kultur is Sverige

Koparberg