• English
  • Nederlands
Head Historia

Tolvsbo’s historia

Från järn och skog till hotell och restaurang
År 1826 byggdes den här bergsmansgården som bostad till bergsmannen,iscustomwritinglegit de stolta och hårt arbetande människor som levde av järn, jord och skogsbruk. Om huset kunde berätta om alla människor som har bott här skulle det vara en historia om bergslagens folk, om bygdens förvandling från bondesamhälle till modern tid. Gården har även varit barnhem, fattigstuga och äldreboende och oavsett  vem som bodde här var livet hårt och enkelt men också  rikt på traditioner. Från bondgård förvandlades gården på 70-talet till en enkel värdshus med restaurangen i ladugården som blev spindeln i byns samhälle. Det var hit man kom för att äta och dansa och det kommer fortfarande människor hit som kan berätta om den  tiden!

På 90-talet var det för första gången som gården släppte lite av sin enkelhet. Med omfattande renoveringar på hela gården, nya möbler och färg och badrum till varje rum fick den en nytt utseende och det var med stor stolthet som Tolvsbo Värdshus förvandlades till Tolvsbo Hotell.

Idag

Vi har valt att ändra namnet från Tolvsbo Hotell Konferens & Spa till Bergsmansgård Tolvsbo. För att hedra förbindelsen med historien och omgivningen.

En Bergsmansgård var ingen Herrgård för det finare folket, men en gård som är jordnära, nära natur och djur, och när alla människor, även dem som jobbade hårt. Och detta är precis vad vi vill vara: Jordnära men med hög kvalité och öppet för alla människor.

Idag erbjuder Bergsmansgård Tolvsbo 22 individuellt och personligt inredda hotellrum med dusch och toalett samt två konferensrum och en stor restaurang. Dessutom erbjuder vi massage behandlingar, bastu och utomhus jaccuzi.

Ett hotell i rörelse

I ett hem så rikt på historia och traditioner tar förbättringsprocessen aldrig slut, och just det tycker vi om.

Som privatägt hotell går utvecklingen i takt med vad man som ägare själv åstadkommer och sedan vi började här  2006 har det varit vårt mål att kombinera gårdens rika historia med en avslappnad atmosfär och mat på hög nivå. Vi lovar att varje gång du vistas här finns det något nytt att upptäcka, oftast i detaljer som färg och inredning men ibland även i det stora som nya fönster i konferensrummen och en mysig fårhage bakom restaurangen.

Vi älskar Tolvsbo av hela vårt hjärta och gör vårt yttersta för att skapa en plats där alla proposal essay topics for college students får känna sig hemma!